За мен

Таня Иванова или Несъница Лазур – приятно ми е да се запознаем! Нека ви разкажа малко повече за себе си!  Несъница-Рисува

Завърших Художествената гимназия в гр. Сливен през 1997г., а мои учители по художествен текстил са Данелина Косева, Велин Динев, Тодор Терзиев, Галя Докова, Стефан Кънев, Сашо Дойчинов, Йордан Парушев, Петър Кайраков и Лилия Екювска.

Рисувам върху коприна предимно шалове, но и малки картини, рокли и завеси. Също така тъка на вертикален стан текстилни пана. Имам 11 самостоятелни изложби в България, а също така и изложби, направени съвместно с мои колеги. Кратки филмчета от някои изложби можете да гледате на началната страница на сайта.

Хронология на изложбите:

Първата си изложба направих през 1998г. в Каракачанската къща в гр. Сливен, като повечето от картините, които бяха изложени са с мотиви от каракачанските носии. С част от тази изложба гостувах и на кукления театър. Последваха няколко години участия в общи изложби и работа по българското черноморие и в Германия, като през лятото на 2003г. реших да се върна в България и да се установя в гр. Нова Загора. Там открих изложбата на текстилни пана “ЦВЕТОВЕ”, а след нея през годините последваха още:
– През зимата на 2004г. – изложба със стенни пана и ръчно тъкани гоблени.
– През 2005г.в галерия ”МАЙ” изложба на рисувана коприна и малки текстилни пана, а за празника на жената “8 март” заедно с Читалищната библиотека в гр.Нова Загора участвах в изложба-базар на рисувани шалове – “ЗА ЖЕНИТЕ,С ЛЮБОВ!”.
– Следващата изложба-”ЕХО ОТ МИНАЛОТО” беше по поръчка на Висше училище-колеж “ТЕЛЕМАТИКА”- гр.Стара Загора.
– През 2008г. станах носител на приз “Веста”-гр. Нова Загора и в Историческия музей в гр. Батак бяха подредени 32 мои творби – текстил, коприна и живопис, обединени под името “Родено от сърцето и ръцете”
– През март 2011 г. открих десетата си самостоятелна изложба ”ТАНЦЪТ НА ПЕПЕРУДИТЕ” в гр.Варна.
– През 2013г. заедно с колежките ми – Виктория Андонова, Илина Даргова и Елица Карабашлиева, открихме съвместната си изложба „Четири свята” в столичната Награждаванегалерия „Класика”. Бях номинирана в конкурса “Пазител на традициите и спечелих наградата на публиката и журито на АРИЗ-7, в категорията “ИЗКУСТВО”-млади
– През 2014г. за втори път станах носител на приз “Веста”
– През 2015г. в Нова Загора представих и поредната си изложба “С ЛЮБОВ КЪМ СЛЪНЦЕТО“, като представянето беше издържано в осъвременен фолклорен стил.

-През 2016г. за втори път гостувах на Историческия музей в гр. Батак. Предишното представяне на творбите беше многоцветно и показваше как стар занаят като тъкането може да бъде вмъкнат при направата на интересни и свободно-висящи декоративни пана. Темата на новата изложбата е ”Невести под слънчеви лъчи”, представя ръчно рисуван текстил по три различни един от друг начина и е насочена отново към българските фолклорни мотиви.